Hem / Kläder / Den lilla svarta

 

”Den lilla svarta” är idag ett så allmänt vedertaget koncept att den ofta bara kallas ”DLS” eller ”LBD” (det sistnämnda efter engelskans ”Little black dress”). ”Den lilla svarta” är just en liten, svart klänning, som kännetecknas av att den (oftast) är knälång eller kortare (alltså en cocktailklänning) och att den ofta är elegant skuren. Den anses numera vara ett måste i alla kvinnors garderober, då den kan användas i en rad olika sammanhang, allt från dejter och fester till jobbet, bara genom att man använder olika accessoarer. En kavaj och ett par neutrala pumps gör till exempel klänningen passande för kontoret, medan smycken och ett par festligare skor till klänningen gör att man är redo för en natt på stan. Något annat som kan göra att man känner sig extra snygg och redo för fest är att man trivs med sina tänder, och kan le brett tack vare det. Om du inte trivs med dina tänder, och skulle vilja ha hjälp med tandreglering, kan du vända dig till Tandreglering Danderyds Sjukhus.Hepburn_little_black_dress

Uttrycket och själva klänningen tillskrivs ofta Coco Chanel och Jean Patou och deras designer på 1920-talet. Syftet de hade med att skapa den lilla svarta var en klänning som skulle hålla länge, vara mångsidig, prismässigt överkomlig, tillgänglig för en så bred marknad som möjligt och i en neutral färg. De lyckades onekligen med det de föresatte sig att skapa.

Det är intressant att notera att färgen svart före 1920-talet var i stort sett tabu att bära om man inte sörjde en bortgång – det ansågs oanständigt att bära svart i andra sammanhang än en begravning, vaka eller andra sorgeperioder. Detta förändrades stort när Coco Chanels lilla svarta publicerades i amerikanska Vogue år 1926. Det var en enkel, rak svart klänning som nådde ner till vaden, och som bara var dekorerad med några diagonala linjer. Vogue kallade klänningen för ”Chanels Ford”, och gjorde således en jämförelse mellan klänningen och Fords T-modell, som också var tillgänglig för alla. Vogue insåg snabbt denna klännings potential, och gjorde den korrekta förutsägelsen att den lilla svarta skulle bli ”en sorts uniform för alla smakfulla kvinnor”. En av de kanske mest kända av dessa ”smakfulla kvinnor”, var Audrey Hepburn, och den lilla svarta klänning hon bar i Frukost på Tiffany’s är idag kanske den allra mest ikoniska av alla kända små svarta klänningar.