Hem / Kläder / Jeans

 

Jeansen har en flera hundra år lång historia, men började bara nå sin nuvarande popularitet för några årtionden sedan. Man brukar anse att jeansens historia börjar på 1500-talet, i den italienska staden Genua. Där tillverkades ett tyg av bomull och linne, som sjömännen bar i form av slitstarka arbetsbyxor. Vissa historiker menar att dessa sjömän, och deras byxor, kallades för ”jeans”, och att det var så namnet kom till. Andra menar att det var när fransmännen försökte kopiera tyget från Genua, och av misstag skapade denim, som namnet uppstod. De kallade nämligen byxorna Bleu de Gênes, ’Blåa från Genua’, där det sista ordet uttalas ungefär som ”jeans”. De flesta är dock överens om att ordet ”denim” har sitt ursprung i den franska staden där det tillverkades för första gången, nämligen staden Nîmes. De kallade tyget serge de Nîmes, vilket när tyget exporterades till USA kom att förkortas till ”denim”.

I 1800-talets USA blev jeansen populära för att de var slitstarka och tåliga, och byxorna började användas av alla som hade användning av ett par arbetsbyxor med de egenskaperna – fabriksarbetare, gruvarbetare och rallare. I guldruschens land blev denimtyget snabbt eftertraktat. Detta tog Levi Strauss tillvara på, som immigrerade till USA från Tyskland i mitten av 1800-talet. Han började tillverka denimtyget och sälja det till grossister. När en man vid namn Jacob Davis kontaktade Strauss med en idé om att förstärka jeansens sömmar med nitar, och bad Strauss finansiera patentansökan, föddes varumärket och företaget Levi Strauss & Co., och även den moderna jeansbyxan.

Jeansen skulle gå från att vara arbetsbyxor till en modesymbol, framförallt efter att ungdomsförebilder som Marlon Brando och James Dean bar dem på vita duken, och Elvis Presley vickade på höfterna i dem under 1950-talet. Det var då jeansens popularitet verkligen tog fart, och genom 60-, 70-, 80-, och 90-talen fram till idag har olika modeller och tvättningar varit moderna. Idag passar jeansen lika bra till vardag som till fest, men det är knappast någon som använder dem som arbetskläder längre. För den som är i behov av kläder för sitt företag eller förening är det bra att kolla in Nicmacollection.se som erbjuder profilprodukter, däribland kläder.

Idag, när konsumenterna blir allt mer medvetna om klädproduktionens påverkan på miljön, börjar klädföretagen inse att nästa trend blir kläder som tar hänsyn till miljön, och även jeans. H&M har under våren 2014 lanserat en serie med jeans gjorda av återvunna fibrer, efter att ha samlat ihop 5000 ton textil. Jeansens långa historia fortsätter därmed, och verkar inte vara på väg att ta slut.

jeans 2