Hem / Kläder / Skjorta

 

Skjortan har egentligen funnits sedan antiken, men i sin moderna form, med knäppning hela vägen framtill, har den bara funnits sedan slutet av 1800-talet. Innan dess trädde man skjortan över huvudet. Länge, ända fram till 1700-talet, använde man endast ett så kallat skjortbröst, medan man under kavajen eller kostymen i övrigt bar underkläder. Skjortan i sig ansågs till en början också vara ett underklädesplagg, och det skulle dröja fram till 1920-talet innan det blev acceptabelt att ta av sig kavajen inomhus på sin arbetsplats, under förutsättning att man bar väst.

Det var företaget Brown, Davis & Co. som ansökte om patent för den nya sortens helknäppta skjorta år 1871. Under den här perioden presenterades också en ny, randig skjorta. Den fick dock till en början inte särskilt stort genomslag, då man ansåg att en randig skjorta kunde vara ett sätt att dölja smuts och fläckar på den. Den vita skjortan hade dittills varit ett tecken på välstånd, då den övre klassen i samhället inte behövde utföra kroppsarbete, och visade upp detta genom en fläckfri, vit skjorta. För att hjälpa den randiga skjortan på traven lanserade man därför en randig modell som hade vit krage och vita manschetter – en modell som är populär än idag.

Skjortan har idag tagit steget till att bli ett överplagg som kan bäras utan kavaj, väst eller kostym. Men det finns fortfarande vissa regler kring hur den ska bäras. Till exempel dikterar traditionen att man under en mörk kostym ska ha en vit skjorta, och alltid i kombination med slips. Om man däremot har kavaj, och ska klä sig mindre formellt, går det också bra med pastellfärgade skjortor.

Skjortor finns i många olika variationer, som beror på formen på kragen och manschetterna, och färgen. Priset och kvaliteten varierar med faktorer som materialet i tyget och knapparna, och huruvida skjortan är handsydd eller maskinsydd. En av de dyraste skjortorna någonsin skapades av skjorttillverkaren Eton vid företagets 80-årsjubileum år 2008. Kostnaden för att tillverka skjortan var 250 000 kronor, vilket bland annat berodde på de fem diamanterna i olika färger omgärdade av svart emalj som utgjorde skjortans knappar, och de två vita diamanterna som prydde skjortans manschetter. Självklart var skjortan handsydd och gjord i det finaste materialet. Den turnerade runt världen i ett år för att visas upp, för att sedan auktioneras ut. Vinsten för skjortan vid auktionen gick till välgörande ändamål.

De med mindre luxuös smak kan lugnas av att skjortan idag blivit ett vardagsplagg som säljs i de flesta butiker med herrkläder. Det går lika bra att använda skjortan i kortärmad form på stranden som under en kostym på ett viktigt affärsmöte, och den har således blivit ett av de mest mångsidiga plaggen som finns.

skjorta 2