Hem / Okategoriserade / Lusekofta

 

Vad är en lusekofta? Det är en stickad långärmad kofta eller tröja som härstammar från 1800-talet. Det är ett traditionellt norskt plagg som från början användes till männens folkdräkter från Valle, Setesdalen. Namnet lusekoftan kommer från mönstret där enstaka maskor ser ut som löss. Från början gjordes den i ullens naturliga färger, som är nyanser i vitt, svart och grått men nu för tiden förekommer den i flera olika färger. Idag är det mest populära mönstret det som skapades 1952, och stickades av den norske slalomåkaren och OS-guldmedaljören Marius Eriksens mor Bitten Eriksen.

Norska ullen håller hög kvalitet

De norska kvinnorna har stickat ända sedan 800-talet och det var långt innan de övriga nordiska länderna började med den traditionen. Den norska ullen är ganska speciell. Klimatet med stark blåst och hårda vintrar har gjort att fåren har utvecklat extra kraftig ull. Ull från Norge är därför mycket motståndskraftig och håller en god kvalitet. köp en stickad tröja på budget men för en äkta lusekofta får du lägga ut flera tusen kronor. Att sticka en själv i fin ull är heller inte billigt. Däremot kan man hitta begagnade lusekoftor till riktigt bra pris. Kopior tillverkade i Asien och av sämre kvalitet finns för några hundra kronor.

En del av norska kulturarvet

Mönstret på lusekoftorna kom troligtvis från en typ av exklusiva nattröjor som var stickade i silke. Dessa stickades med aviga maskor på en slätstickad botten. Modet spred sig från överklassen till allmogen och så småningom började man med tvåfärgsstickning. Dessutom inspirerades man av fiskartröjorna från Island men även holländska och franska. I början användes den med en jacka över. Lusekoftan räknas idag som en mycket viktig del av det norska kulturarvet. På Karljohan gatan med souvenirer för turister har lusekoftan länge varit nummer ett men troll i olika former har tagit över som en billigare souvenir. Dessutom kan man hitta billiga importerade lusekoftor.