Hem / Kläder / Hållbara klädesplagg

 

När man köper nya plagg, är många medvetna om vad plaggen är gjorda av. Tack vare olika symboler som visar om plaggen är gjorda av till exempel ekologisk bomull eller om plaggen är rättvisemärkta, kan man idag göra ett medvetet val. Den ekologiska bomullen är en garanti för att inga kemikalier har använts vid tillverkningen, kemikalier som kan skada både arbetare och den som kommer att ha på sig plagget. Dessutom är det bra för miljön då endast miljömärkta produkter använts vid tillverkningen. Rättvisemärkta kläder garanterar att de som har tillverkat plagget har fått skälig lön och har en bra arbetsmiljö som inte skadar dem.

Hållbart mode ökar

Sveriges textilföretag har gått samman i något som de kallar STWI, Swedish Textile Water Initiative, där de samlas för att diskutera de bästa hållbara lösningarna för vatten. Tillsammans vill de skapa något som är hållbart och kommer att ge bättre resultat när det gäller textiltillverkning. Sveriges branschfolk kämpar med att hitta bra lösningar för att skapa ett hållbart och bra mode för miljön. Elin Frendberg som arbetar som VD på Swedish Fashion Council säger att efterfrågan på hållbart mode ökar enormt och att branschen arbetar för att minska deras påverkan såsom sociala förhållanden, vatten, klimat och kemikalier som används vid tillverkning. Hon säger också att branschen har gjort framsteg inom dessa områden.

Kläder i hållbara material

Många företag som säljer både barn-och vuxenkläder på nätet, visar att många av deras märken är gjorda i hållbara material. Big Baby som säljer både barn-och vuxenkläder har till exempel ett märke som kallas Boob som är för ammande kvinnor. Deras plagg är tillverkade av antingen ekologisk bomull, återvunnen polyester och polyamid eller lycocell. Lycocell är en fiberprodukt som kommer från cellulosa men tillverkas under mer miljövänliga förhållanden jämfört med den traditionella tillverkningen av andra fibrer. En del av Boobs kläder är gjorda i fleecematerial och då är materialet tillverkat av återvunna plastflaskor. Idag finns många alternativ till de mer traditionellt tillverkade kläderna vilket ger konsumenten fler val.