Hem / Kläder / Overall

 

Overall är ett klädesplagg med många olika användningsområden. Plagget är gjort i ett enda stycke som kan täcka mer eller mindre hela kroppen.

 

Olika typer av overaller
De som har ett jobb där man vistas utomhus brukar använda overall som ytterplagg på vintern. I friluftssammanhang är det också vanligt att man använder overaller. Skid- och brädåkare brukar använda en overall så att de slipper snö som annars smyger sig in i glipan mellan jacka och byxa. Sportfiskare som pimplar fisk på isarna, jägare på pass och exempelvis skoterförare brukar också klä sig i overall.

Overallen är även ett praktiskt plagg för barn, det håller dem varma under årets kallare månader. Till de mindre barnen brukar plagget kompletteras med vattenavvisande galonbyxor som bärs utanpå overallen. På så vis hålls overallen ren från sand och lera. Särskilt för barnens overaller är det att rekommendera att man syr in namnlappar i plagget.Overall 1

Arbetsoveraller är för en del mer kända som blåställ. G-dräkter används av flygare. Motorcyklister bär ofta skinnoveraller för att skydda sin kropp.

Studenter, framförallt de som studerar vid de tekniska högskolorna brukar bära studentoveraller. Det finns också mysoveraller, babyoveraller och skyddsoveraller.

 

Overallen i modet
Modetrender kommer och går, det gäller även byxdressen, overallen som designat modeplagg för kvinnor. Under 1970-talet var velouroveraller populära unisexdräkter.

 

Overallen ursprungliga användningsområden
Från början användes overaller som arbetskläder. Målare, snickare, sopåkare och andra manliga bygg- och industriarbetare tillhör de yrkeskategorier som använder sig av overaller finns för många användningsområden.

 

Ordet overall – lånat från engelskan
Även om ordet overall kommer från engelskan, har det en annorlunda betydelse i de engelskspråkiga länderna. För det fall vi skulle prata med en engelskspråkig person bör vi använda coverall eller boiler suit istället för overall som för dem innebär det vi kallar snickarbyxor. Vinteroverall kallas å sin sida för snowsuit. Ja, kärt barn har många namn. Något som uppenbarligen även gäller ett klädesplagg som overallen.