Hem / Kläder / Pyjamas

 

Till skillnad från många andra plagg används pyjamasen endast i hemmet, och dess främsta funktion är komfort, snarare än att vara estetiskt tilltalande. Därmed inte sagt att det inte har gått trender och mode i pyjamasar, trots att vi bara bär dem till sängs.

Plagget pyjamas uppstod under Storbritanniens kolonisering av India under 1700- och 1800-talen, då liknande plagg bars av bland annat indiska kvinnor, sikhiska män och muslimer av båda könen. Ett liknande plagg hade introducerats i Storbritannien redan tidigare, på 1600-talet, och kallades då för ”lounging attire”, det vill säga ungefär ”kläder att vila i”. Denna typ av pyjamas blev dock snart omodern igen. Ordet ”pyjamas” förekommer för första gången i engelskan i början av 1800-talet, i formerna ”pai jamahs” och ”Paee-jams”, men de skulle inte bli populära förrän under 1870-talet, under den viktorianska eran. Då användes pyjamasen just som kläder att sova i, för män. Från England spreds sedan det nya plagget över resten av västvärlden.American_sleepers1

Idag finns en rad olika typer av pyjamas. Den klassiska modellen består av en skjorta och ett par lösa byxor, ofta sydda i ett mjukt material som flanell. Utifrån denna klassiska modell har det tillkommit flera varianter, till exempel kortärmade skjortor, shorts istället för fullånga byxor och pyjamasar i ett stycke, liknande overaller. Även materialvalet för pyjamasar varierar idag stort, från bomull, silke och satin till olika syntetmaterial som polyester och lycra. Självklart används idag pyjamas av både män och kvinnor. Det finns även nattplagg som avses framförallt för kvinnor, som är formade som lösa klänningar av varierande längd, men dessa kallas vanligtvis nattlinne, och inte pyjamas.

För barn har pyjamas en särskild betydelse, eftersom de faktiskt kan ha på sig plagget på fest. Så kallade ”pyjamaspartyn” är en vanlig aktivitet bland yngre barn, då de klär sig i sina pyjamasar, och avslutar kalaset med att sova över hos värden. För barn kan alltså den estetiska aspekten av pyjamasen sägas vara viktigare än för vuxna.

En skön pyjamas bär man dock i första hand för att den kan bidra till att göra nattsömnen bättre. Men det viktigaste för att sova gott är ändå att ha en bekväm säng. Du hittar ett brett utbud av billiga sängar på Sleepo.se.